Mit jelent vezetőnek lenni?

Az üzleti életben bónusz jár azoknak, akik hajlandóak másokat feláldozni a mi javunkra! Ezzel szemben valójában arra lenne szükség, hogy hajlandóak legyenek magukat feláldozni mások javára, akár az ügyfeleikről, munkavállalóikról vagy partnereikről van szó.

Ehhez azonban rendkívül magabiztosnak kell lenni, hatalmas bizalom szükséges a környezetünkkel kapcsolatban, és a saját munkánkkal illetve magunkkal szemben is. A bizalom viszont nem egy olyan utasítás, ami egyszerűen elvégezhető, hanem érzelmi alapon működik, és hosszú idő is kellhet a kialakításához. A világ ugyanis tele van veszélyes dolgokkal, így az üzleti életben is számtalan akadályba ütközhet egy vezető, amik csökkentik az esélyét a sikerre. A technológia rohamos fejlődése, a gazdaság hullámzása és a versenytársak folyamatos jelenléte mind olyan dolgok, amik felett nincs hatalma a vezetőknek.

Épp ezért fontos az, hogy a cégen belüli értékek felsorolásánál elsők között szerepeljen a feltétel nélküli bizalom a munkavállalók részéről, a vezető részéről, és az ügyfelek részéről is. Itt válik kiemelten fontossá a vezetés, hiszen ő adja meg mindehhez az alaphangot. Mikor egy vezető úgy dönt, hogy a szervezetben élők biztonságát helyezi az első helyre,  hogy az emberei érezzék a biztonságot, és hogy tartoznak valahová, annak olyan eredménye lehet, amilyet előtte soha nem volt képes produkálni. Ugyanis, ha a feltételek rosszak, a munkavállalók kénytelenek saját idejüket és energiájukat arra áldozni, hogy megvédjék magukat egymástól, ami szükségszerűen gyengíti a szervezetet. De amikor biztonságban érzik magukat a szervezetben, akkor azon kezdhetnek el dolgozni, hogy hogyan tudnák a legoptimálisabban egyesíteni erejüket.

A nagy vezetők célja ugyanez. Szeretnének lehetőségeket és oktatást adni embereiknek, miközben folyamatos biztonságot nyújtanak nekik, ezáltal pedig megadják az esélyt, hogy többre vihessék,mint amire valaha is számítottak volna.

Vezetőnek lenni választás, nem rang kérdése. Sokan vannak a ranglétra tetején, akiknek ugyan van tekintélyük, de félnek tőlük, így az eredményeik sokkal alacsonyabbak. Ezzel szemben sokan a szervezet alján úgy döntöttek, hogy gondoskodnak a körülöttük állókról. Ezt jelenti vezetőnek lenni.Vélemény, hozzászólás?