Miért tesz jót az üzletnek, ha van van home office

Az irodában való munkavégzéssel alapvetően az a probléma, hogy nem mi irányítjuk a környezetünket, azt, ahogy dolgozunk.

Nagyon sok cégnél van rá példa, hogy úgymond “nomád” módszerrel dolgoznak, azaz nem számít, hogy hol végzik a munkatársak a feladataikat, egészen addig, amíg megfelelő internet és digitális hozzáférés van biztosítva számukra. Ezeknél a vállalatoknál a megosztott munkavégzési hely nem véletlenül alakult így, egészen tudatos döntés eredménye. A megosztott munkavégzési hely kifejezés pedig ugyanennyire tudatos, hiszen nem távoli munkavégzésről van szó, itt mindenkire ugyanannyira szükség van, ezért ugyanúgy bárhol el tudja végezni mindenki a saját feladatait, ugyanazon feltételekkel.

A megosztott munkavégzésnek az egyik alapvető fontosságú feltétele, hogy ezt tudatosan építsük ki. Ma már az első pillanattól kezdve, az állásinterjúk során is megoldható, hogy személyes találkozás helyett digitális megoldást válasszunk. Ez azért lehet hasznos, mert vannak olyan cégek, ahol a megosztott munkavégzési hely azt jelenti, hogy a világban bárhol lehet munkatársunk. Az intelligencia és a tehetség egyenlően előfordulhat a világ bármely pontján, az esély viszont nem, ezzel pedig esélyt adnak a távol élő munkaerőnek is, hogy a vállalatnál dolgozhassanak.

A cég számára szintén előny lehet ez a fajta munkavégzés, hiszen ahelyett, hogy egy városból, vagy térségből érkező munkatársakat alkalmazna, felvehet olyat, aki a világ másik pontján él, más kultúrából származik, ami miatt máshogy gondolkodik a problémák megoldása során is, hiszen más tapasztalatai lehetnek.

A megosztott munkavégzési hely döntése azon alapszik, hogy autonómiát adjunk a munkavállalóknak. Hacsak nem fontos, hogy kötött munkaidőben dolgozzanak, lehetőség van rá, hogy saját munkaidő beosztásuk legyen.

Mindenkinek lehetősége van a saját irodáját kialakítani,azt az ételt eheti, amit szeretne, eldöntheti, hogy csendben akar dolgozni, vagy háttérzenével. Eldönthetik, hogy milyen hőmérséklet legyen az irodájukban. Az ingázással eltöltött időt hasznosan tölthetik el.

A modern technológiát alkalmazó cégeknél megoldható ez a módszer, azonban a kialakításnál is fontos szempontokat kell figyelembe venni.

  • Először is dokumentáljunk mindent. Amikor az emberek nem egy térben és időben dolgoznak, előfordulhat, hogy valakinek születik egy ötlete, amit a másik már nem fog érteni. Ezért kell, hogy minden fel legyen jegyezve, és mindenki hozzáférjen ezekhez a feljegyzésekhez. Meg kell próbálni a lehető legtöbbet kommunikálni a cégen belül, hiszen így tudják a munkavállalók a lehető leggyorsabban megkapni az új infókat.
  • Ehhez meg kell találni a megfelelő kommunikációs csatornákat. Mivel mindenki a saját számítógépéről dolgozik, tesztelni kell a különböző felületeket és alkalmazásokat, hogy megtaláljuk azt, ami leginkább támogatja az együttműködést a kollégák között.
  • Mivel az év nagy részében valószínűleg nem találkoznak egymással a munkavállalók, ezért teremteni kell alkalmat, hogy kapcsolódjanak egymással személyesen is. Amikor 1-1 olyan napot tart a cég, amikor mindenki az irodában van, akkor lehetőségük van mélyebb kapcsolatot kialakítani, ezzel pedig az év többi napján is nagyobb empátiával és megértéssel állnak majd egymáshoz.
  • Végül pedig rendkívül nagy jelentősége van a rugalmasságnak, hogy kialakíthassák a saját munkakörnyezetüket. Vannak cégek, ahol külön juttatások vannak arra, hogy a munkavállalók átalakíthassák a saját irodájukat, vagy dolgozhassanak például egy kávézóból. Ezen kívül mindenki kaphat home office juttatást is, amit abba tudnak fektetni, hogy a saját otthoni irodájukat ki tudják alakítani. Ezzel a lehető legtermékenyebb környezet kialakítására adnak nekik lehetőséget.

Napjainkban csak néhány cég alkalmaz ilyen szintű autonómiát a munkavégzés helyét illetően. Pár év múlva azonban vagy alkalmazkodik a többi cég is ehhez, vagy felváltja a helyüket egy másik cég, aki megteszi ezt.

Hogyha a változtatások szóba jönnek egy cégnél, fontos, hogy figyelembe vegye a munkavállalók rugalmasság iránti igényét. Hogyha megkapják a lehetőséget, hogy ott és akkor dolgozzanak, ahol és ami számukra megfelel, akkor könnyebb lesz nekik teljes mértékben részt venni abban, amin a cég együttesen dolgozik.Vélemény, hozzászólás?