Hogy tartsuk fenn a motivációt?

Nagyszerű dolgok történnek, amikor az energia és a motiváció találkoznak egymással.

Ha tudjuk, hogy mi motiválja a másikat, a feladatok gyorsabban teljesülnek, és az eredmények is jobbak lesznek. Míg a motivációnál alapvetően az egyén a felelős, de a menedzsernek is szerepet kell vállalni abban, hogy kollégáit és csapattagjait rávezesse.Az embereknek különböző  motivációs eszközeik vannak. Vezetőként meg kell ismernünk a sokféleséget, és hogy nem lesz elég egyféle megközelítés mindenkihez. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy a motiváltságot hogyan lehetne növelni.

Kutatásokból való informálódás

Miközben számos elmélet van a legjobb motivációs mozgatórugókra a kutatók és az iparági szakértők többsége egyetért abban, hogy ez a legfontosabb öt:

  • Munkával kapcsolatos kihívás
  • Megvalósítani egy érdemleges dolgot
  • Új dolgok tanulása
  • Személyes fejlődés
  • Autonómia

Ahogy ebből is látszik, a barátságosság, a fizetés, a dicséret és az előléptetés nincsenek benne az első öt motiváló erőben. Ezeket a kevésbé jelentős eszközöket pedig sokkal többet használjuk, mint a valóban fontosakat.

Megfelelő célok felállítása

A legtöbb ember szereti az ésszerű célokat, hiszen szeretik mérni magukat az átlaghoz viszonyítva. Azonban ezeknek a céloknak reálisnak kell lenniük. Az ötlet az, hogy ki tudjanak szabadulni a komfort zónájukból, és magasabb referenciaértéket állítsanak fel maguknak és a szervezetnek, ezért az eredményeknek elérhetőnek kell lenniük. Ha irreális célokat állítunk be, az demotiváló lehet.

Ne ítélkezz

Nem fontos, hogy minden alkalommal egyetértsen vezető és a kollégák, ez még nem ok arra, hogy ítélkezzünk felettük, ráadásul ez a rossz kapcsolatok alapja. A motivációs eszközök nagyon eltérőek lehetnek attól, amit kollégáik választanak; ez nem azt jelenti, hogy ez baj, tiszteletben kell tartani a választásukat, és segíteni kell őket abban, hogy motiváltak legyenek az általuk választott eszközökkel.

Adjunk nekik perspektívát

Jó ötlet lehet, hogy segítünk a kollégáinknak megérteni, hogyan közelítjük meg a feladatokat és a nehéz helyzeteket, és hogyan szoktunk ezekre megoldást találni. Hogy együtt tudjanak velünk dolgozni, a munkatársaknak meg kell érteniük a munkastílusunkat, ezzel a kommunikáció is gördülékenyebb lesz. Ezután fontos megismertetni velük a cég jövőképét és az elérendő eredményeket. Ezzel pedig valóban részesei lehetnek a folyamatnak, ami bizalmat kelt bennük, és a motivációt is növeli.

Ezen kívül fontos, hogy elég időt töltsünk el velük, hogy megismerjük mi motiválja őket a leginkább. A legjobb esetben kiderülhet, hogy ugyanaz a cél mozgatja a csapat tagjait és a vezetőt is.Vélemény, hozzászólás?